VOGELS KIJKEN IN DE NATUUR.


Behalve om vogels thuis te houden is het ook heel leuk vogels in de natuur te bekijken. Deze vogels zijn vaak weer anders dan de meeste mensen thuis hebben. Behalve natuurlijk de Europese cultuurvogel kwekers. Zij hebben wel vogels thuis die u ook in de natuur kunt aantreffen.
Vogels zijn er het hele jaar door, maar in het voorjaar en de zomer heb je weer hele andere vogels dan in de winter. Dit komt omdat in de winter vele vogels die in het noorden broeden hier naar toe komen en vele vogels die in ons land broeden dan naar het zuiden trekken om daar te overwinteren.
De mooiste tijd van het jaar is toch in het voorjaar. Dit komt omdat de vogels in het voorjaar willen gaan broeden. Daarvoor willen zij een eigen territorium voor de broed en voor het voedsel. Vogels verdedigen daarom hun territorium door veel meer te gaan zingen, waarbij zij ook meer op plaats blijven zitten. En als u dan langskomt ziet u ze dus veel beter. In de winter zitten de vogels meer verspreid dus ziet u ze niet zo goed als in het voorjaar.

Als u vogels in de natuur gaat kijken is het erg verstandig om een goeide verrekijker mee te nemen. Dit is vooral belangrijk omdat u de vogels soms hoort en op afstand ziet. Om dat te weten hoe die vogel eruit ziet kunt u die vogel mooi dichtbij halen met een verrekijker, waarbij u dan ook meteen ziet wat voor een vogel het is, als u de betreffende vogelsoort nog niet goed kent. Goede vogelaars horen meteen aan het geluid wat voor vogel het is. Beginnende vogelaars moeten dat eerst nog leren. De beste maat verrekijker die u kunt kopen is de 8x40. Hiermee kunt u de vogels mooi dichtbij halen. Als u nog een gotere of scherpere kijker heeft, worden de vogels vaak weer onduidelijker, omdat vogels relatief dichtbij zitten en het voor een grotere verrekijker dan teveel beweegd.

Wij vinden het leuk om in de lente/zomer s'ochtends vroeg, als de zon net opkomt, in de duinen of in het bos te gaan wandelen. s'Ochtens vroeg komt u dan de meeste vogels tegen, want dat is met name de tijd om hun territorium te verdedigen. Bovendien het is dan veel rustiger en zijn er weinig mensen zodat de vogels dan ook veel meer langs de paden zitten. Ook hebt u s'ochtends meer kans dat u herten of vossen tegen komt in de duinen of in de bossen. In de duinen zitten natuurlijk weer andere vogels dan in de bossen. Dus als u een beetje dicht bij allebij woont, kunt u dit ook afwisselen. Dan ziet u ook nog is wat andere vogels. In de tuin kunt u ook leuke vogels treffen. Zeker als er veel bomen bij u in de buurt staan en u een vogelhuisje met wat voer heeft staan, komen er zeker vogels op af. De meeste voorkomende vogels in de tuin zijn koolmeesjes, pimpelmeesjes en natuurlijk de huismus. Deze komen in bijna elke tuin wel voor. Maar bijvoorbeeld een groenling of een sijs zie je niet zo vaak in de tuin. Je kan wel veel vogels lokken door een tuin te maken met veel bomen en voer. U mag alleen maar voeren in de winterperiode. Dit is veel beter voor vogels. Maar hierop komen juist wel veel vogels op af, ook af en toe een andere soort. Zeker bij strenge winter. Ook een nestje in te tuin, bijvoorbeeld aan de schuur of huis, kan vogels aantreken om in de tuin te gaan broeden. Daarnaast vinden vogels een bak met water of een vijvertje ook erg prettig. Zowel voor het drinken als het baderen.

In de winter kunt u de meeste vogels in u tuin verwachten, want dan komen de vogels uit het buitengebied naar de woonwijken om daar voedsel te zoeken. Hierdoor komt u soms vogels tegen die u niet verwacht of zelfs nog nooit gezien hebt. Voer dat u kunt gebruiken om vogels bij te voeren zijn vooral de vetbolletjes, pinda's en strooivoer. Mezen komen vooral af op de vetbolletjes en de zonnebloempitten in het strooivoer. Maar een merel eet liever alleen het strooivoer en een kauw pakt liever een pinda. Dus zorg ervoor dat u wel verschillende dingen in de tuin hebt hangen en/of liggen.